Åtminstone i södra delen av Sverige är nu våren på gång. Snödropparna har tittat fram och fåglarna börjat kvittra. Då startar trädgårdsarbetet upp för säsongen.

Många blir sugna på att plantera ut blommor och sätta lite färg i trädgården men det går inte med vad som helst vid den här tiden på året.

Det finns dock några blommor som klarar några enstaka minusgrader så som t.ex. penséer och idag finns de ju i otroligt många färgvariationer och även storlekar.

Att plantera dem tillsammans med ranunkel eller pärlhyacint som också klarar av köld blir väldigt fint. Här kan du hitta tips på fler blommor som tål att planteras ut nu.

Vid denna tid på året är det annars mestadels rensa upp i trädgården som gäller. Att plocka bort löv och vissna kvistar. Har du en gräsmatta så kanske du behöver räfsa den, se över om det finns mycket mossa som ska bort eller kanske lufta den.

Missade du att beskära dina buskar i höstas så kan det fortfarande gå att göra det nu. Det beror lite på vart i landet du bort och vad det är för buske. En vinbärsbuske t.ex. kan gå att beskära på våren under förutsättning att den inte börjat knoppa än. Vi bor i ett avlångt land och temperaturen skiljer väldigt mycket mellan våra olika län. På nätet går det att hitta många olika [checklistor:https://www.femina.se/dags-for-var-i-tradgarden-folj-var-checklista/ ] för vad man bör göra i trädgården nu på våren.

De senaste åren har det varit väldigt populärt med att inreda lite mer i sin trädgård. Vi har flyttat ut soffan och många har även köpt eller byggt sig ett utekök. Det finns idag otroligt många fina möbler och vindskydd som klarar av väder och vind i våra trädgårdar på ett bättre sätt. Vid denna tid på året är det många som sitter och drömmer och planerar vad som ska införskaffas till sommaren. Det finns väldigt mycket fina utemöbler och inredning hos mywhiteCountryhouse.se och dessutom har de fri frakt på väldigt många produkter. Idag finns det otroligt många intressegrupper på internet där du kan få en massa tips och förslag för din trädgård.

Tänk på att inte röja allt för mycket i din trädgård just nu. Om det är så att du har stora lövhögar eller andra liknande ställen i din trädgård så kan det mycket väl ligga en hel del insekter och även igelkottar i ide där. Dessa områden är bättre att vänta lite till med att städa undan så du inte förstör för dem. Låt djuren vakna till liv först innan du rensa och röjer där.

Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa om många olika tips på vad du kan göra i din trädgård för att hjälpa både djur och natur.

Glöm inte bort att njuta av din trädgård också! Allt behöver inte vara perfekt för att det ska vara fint. I det enkla bor det vackra brukar man ju säga.