En av de allra viktigaste sakerna att göra är att städa i trädgården. En rejäl städning inför våren, och en inför vintern behövs ofta för att man ska bli av med alla gamla grenar och annat.

Det är ofta smart att börja vårstäda så tidigt som möjligt, efter det att snön försvunnit och marken torkat upp lite men inte helt. Det är bra att röja en plats i trädgården och placera en eldningstunna eller liknande där, samt att se över komposten om man har en sådan. Det är sedan dags att börja kratta ihop löv som fallit sedan hösten innan, och det är också bra att klippa bort vissna växtdelar och fylla på rabatterna med ny jord. Man bör också göra i ordning eventuella grusgångar och liknande inför sommaren. Det skräp som blir kan man antingen elda upp i eldningstunnan, lägga i komposten eller ta med sig till återvinningen. Det är ofta mysigt att grilla lite korv över elden i tunnan och samtidigt njuta av att trädgården ställs i ordning.

När man ska höststäda går man tillväga på ungefär samma sätt. Man plockar bort trädgårdsmöbler inför vintern, blomlådor töms och rengörs och nedvissnade blommor tas bort. Om man har bärbuskar eller fruktträd är det ofta dags att skörda det sista samtidigt som man samlar ihop fallfrukt och liknande. Denna kan läggas i kompost, krattas ihop i högar åt vilda djur, eller rent av ges bort till lokala jägare som vill utfodra i skogen. Om det inte är för torrt i marken kan det även vid detta tillfälle vara en bra idé att elda torra löv, grenar och annat som man vill göra sig av med. Om man gör höststädningen sent kan det också vara bra att klippa gräsmattan en sista gång innan gräsklippare och andra redskap ställs undan.

Om man gör två rejäla städningar varje år slipper man tänka på det under sommaren när man antigen vill njuta av trädgården, eller under vintern när man inte kan eller vill städa och syssla med saker utomhus. Efter städningen vet man att trädgården håller sig i bra skick inför nästa säsong och man kan sedan koncentrera sig på andra saker som behöver uppmärksamhet. Många andra trädgårdssysslor kan ofta kombineras med städningen vilket är en fördel.