När det är dags att röja upp och städa i trädgården behövs det ofta lite olika verktyg. För det första kan det vara bra att ha en spade med ett spetsigt blad som går att gräva med, samt en skyffel. Det är också bra att ha en lite mindre spade. Oavsett när man städar trädgården kommer det troligen att ligga skräp eller löv på marken och då kan en kratta eller räfsa vara bra för att kunna samla ihop detta. Dessa finns i olika modeller men ofta räcker det men en enkel räfsa i plast om man bara ska räfsa bort löv från gräsmattor och rabatter i trädgården.

När man räfsar bort löven kan det också vara bra att ha en lövkorg att samla dem i tills dess att man tömmer dem på komposten eller hos en återvinning. Det är också bra att använda den för att samla ihop döda växtdelar, rötter eller annat.

Det kan också vara bra att ha en renshacka eller liknande för att ta bort ogräs från rabatter, grusgångar och liknande. Om hackan har ett långt skaft kan man enkelt komma runt kring buskar helt utan att behöva böja sig.