Om lägenheten eller huset har en gräsmatta måste man sköta om den så att den ser fin ut. Om gräsmattan är liten räcker det ofta med en mindre handgräsklippare, robotgräsklippare, eller trimmer för att hålla gräsmattan i skick. Om ytorna är större bör man dock ha en motordriven gräsklippare, och är det riktigt stort kanske man till och med behöver köpa in en åkgräsklippare.

Det kan också behövas lite andra verktyg för att sköta gräsmattan. Det finns till exempel krattor för mossrensning eller för att ta bort löv. Man måste välja en kratta som passar gräsmattan. Om gräset är tätt och vildvuxet måste krattan ha fler tänder. Om gräsmattan däremot har glest gräs bör det också vara glest mellan krattans tänder. Om man vill använda krattan för att ta bort mossa bör man se till att tänderna är tillverkade i metall eftersom plattänder ofta går av och är för svaga för att kunna få grepp om envis mossa.

Om det finns mycket mossa i gräsmattan kan det också vara bra att skaffa en vertikalskärare. De finns både som eldrivna och bensindrivna. Det finns också några varianter som kan monteras på ett vanligt skaft och sedan dras med handkraft över gräsmattan som en kratta. Denna skärare gör små skåror i gräsmattan så att mossan dör. Mycket mossa samt lösa grässtrån följer ofta med direkt när man använder vertikalskäraren. Detta verktyg kan verkligen underlätta både gräsklippning och mycket annat.

Om man vill att gräsmattan ska få riktigt grönt och friskt gräs bör man gödsla gräsmattan då och då. Det finns speciellt gräsgödsel som är anpassat efter olika sorters gräsmattor. Detta kan användas flera gånger per säsong.