Om man vill plantera något behöver man ofta lite redskap oavsett om man ska plantera i en kruka, blomlåda eller i en rabatt. Om man ska plantera i en kruka måste man för det första ha en lämplig kruka, samt jord och eventuellt lecakulor eller liknande. Ofta kan man klara sig bara genom att använda händer när man ska plantera i en kruka. Det är ofta ganska trångt och då kan det rent av vara svårare att använda sig av verktyg.

Om man däremot ska plantera i ett trädgårdsland kan det vara skönt att använda lite redskap. En mindre planteringsspade är ofta bra om ska plantera blommor eller perenner och är spaden dessutom spetsig kan den också användas för att ta upp ogräs. För detta är dock ett ogräsjärn med kort eller långt skaft det allra bästa.

Om man vill plantera träd eller buskar, eller om man ska odla potatis eller liknande räcker det sällan med en liten spade. Då behövs ofta lite större verktyg eftersom gräsmattor och större land ofta är hårdare att gräva i än vad en rabatt är. Dessutom kan man där ofta stöta på större rötter.