Det är roligt att äntligen få en egen trädgård att både sköta om och vara i. Under sommaren är en mysig trädgård hemmets hjärta. Livet flyttar ut och ibland intas alla måltider på altanen. Men, om du är nybörjare upptäcker du snabbt att det finns mycket att tänka på. Du ska nu får tips på hur du enkelt kan komma igång för att skapa en trädgård som du kommer att trivas i.

Rita din drömträdgård

Ofta har vi en drömbild av hur vi vill att vår trädgård ska se ut, men lummiga träd växer långsamt och det tar mycket mer tid att sköta om en trädgård än vad man tror. Om du har en tomt som antingen är ganska tom eller full med gamla buskar och träd, och du inte vet hur du ska göra, kan du börja med papper och penna och rita upp hur du skulle vilja ha det. Tänk igenom både saker som att det är lättare att sköta en trädgård om träd och bussar är planterade så att gräsklipparen lätt kommer emellan. Ofta brukar man också vilja ha flera uteplatser: en större altan eller sittplats under en pergola med prisvärda och kvalitativ utemöbler från Byggmax, men det är också mysigt med en sittplats under ett träd eller bredvid rosbuskarna. Låt fantasin flöda! Och ta inspiration av andra.

Enkla trädgårdstips

Ett enkelt sätt att få din trädgård att se snygg ut är att alltid klippa gräset. Om du inte hunnit plantera så många blommor eller om allt är överväxt och du vill ta bort hälften, så ger alltid en klippt gräsmatta ett välordnat intryck. Man ser att du tar hand om trädgården.

Plantera bärbuskar: de sköter sig själva, ger ett hemtrevligt intryck och ger också goda bär. Vinbärsbuskar platsar lite varstans i en trädgård, dock bör du tänka på att de kan bli riktigt stora, så ge dem lite utrymme. Tänk också på att inte sätta dem för nära varandra – både utifrån bärplockning och gräsklippning. Hallonbuskar är ettåringar som växer som ogräs – gott ogräs, men de kan breda ut sig rejält – ungefär som nyponrosen. Plantera dem i utkanten av trädgården, gärna vid en skog om det är möjligt.

Vilka blommor du ska satsa på beror på din växtzon. Olika blommor växer bra i olika växtzoner, dock har du fler att välja på ju lägre växtzon du bor i. Växtzonen påverkas också av tomtens läge, söderläge kan till exempel ge lägre växtzon. Du kan alltid börja med några enkla blommor att direktså i maj-juni. Innan du sår behöver du rensa bort ogräs och annat som inte ska vara där, luckra upp jorden och blanda den med lite gödsel – om du har tillgång till det. Enkla blommor att så är ringblommor, solrosor, sommarmalva och vallmo – det är alla vackra blommor som ger färg i trädgården. Du kan också enkelt sätta upp en vacker rosenbåge och plantera humle. Humle är en tålig växt som snabbt klättrar upp längst med husväggar, spaljéer och rosenbågar.