Att ha en eller flera olika sorters belysning i trädgården är något som kan göra din trädgård ännu mer trivsam och få mer uppmärksamhet än vad den får om den inte har det. Men många håller tillbaka för att de är rädda att elpriserna blir högre än vad de tänkt sig. Med rätt elbolag behöver du inte oroa dig för det. Det finns många bra elbolag att välja bland, ett av dem är Göta Energi vilket är ett elbolag som täcker hela Sverige.

Det kan vara svårt att veta vilken sorts trädgårdsbelysning ni ska satsa på. Därför kommer vi i det här inlägget gå igenom några av de mest populära belysningarna som passar bra i trädgårdar.

Solcellslampor

Solcellslampor är den enda sortens lampor som inte kräver någon el eftersom de innehåller solceller som laddas under dagen när solen är framme, och på kvällen lyser de upp din trädgård.

Ljusslingor

En typ av belysning som gör att din trädgård ser magisk ut om de används på rätt sätt är ljusslingor. Många tänker att ljusslingor är den sortens belysning man pyntar trädgården med inför jul. Men de är minst lika fina under sommarkvällar. Du kan välja att styla din trädgård med ljusslingor i buskar, träd eller längs en vägg.

Fasadbelysning

Om du är stolt över din fasad, varför inte belysa den? fasadbelysning brukar vanligtvis bestå av spotlights som på ett läckert sätt lyser upp ditt hus fasad. Om du till exempel har en växt som växer längs med fasaden är det snyggt att belysa den.

Spotlights

Spotlights, eller spotbelysning som det kan kallas för på svenska, är den sorts belysning som används för att lysa upp ett visst område. Det finns flera olika lampor du kan använda dig av för att spotbelysa, bland annat solcellslampor. Det finns både de lampor som lyser starkt, och de du kan gömma i buskar eller växter som gör att ditt utvalda område lyser upp mer mjukt samtidigt som blickarna dras dit.

Pollare

Pollare är den typen av belysning som lyser neråt. Dessa är särskilt fina att använda i trädgårdens gångar eller längs med uppfarten.

Bra att tänka på

När du ska belysa din trädgård finns det några saker som är bra att tänka på. Det främsta är att du ska ta hänsyn till att man kan bli bländad. Därför ska belysningen riktas uppåt eller rakt ner i till exempel uppfarter eller gångar. Det kan kännas krångligt att få till alla uttag som krävs för att hela din trädgård ska bli belyst, då kan du överväga att ta hjälp av en elektriker.