Olika växter behöver planteras vid olika tillfällen. Det kan vara bra att kontrollera detta i god tid innan man bestämmer sig för vilka växter man vill ha i sin trädgård. Det är också bra att veta om man vill plantera lökar, frön eller redan odlade växter.

Om man vill plantera med frön kan man ofta börja förkultivera dem inomhus redan i mars för att plantorna ska ge skörd till sommaren. Fröna sår man i små krukor med vanlig såjord och sedan placerar man dem varmt och ljust. Efter ett tag börjar de gro. När det är lagom varmt ute planterar man sedan ut de små plantorna.

Om man vill plantera lökar kan de i stort sett planteras närsomhelst. Lökar som inte hinner blomma under den ena sommaren kommer att blomma till sommaren efter. De allra flesta lökar är nämligen fleråriga och det kan alltså vara ett bra val för dem som inte vill plantera nya blommor varje år.

Det finns också möjlighet att köpa redan odlade, och blommande växter i blomsteraffärer eller liknande. Dessa kan enkelt planteras i blomlådor, krukor eller direkt i rabatter runt omkring huset. I blomsteraffärer säljs dessa blommor ofta efter säsong så när man kan köpa dem kan de oftast planteras utomhus. Det finns dock vissa undantag så om man känner sig osäker kan det vara en bra idé att fråga en florist om råd innan man gör sina inköp.

Oavsett vilken årstid det är finns det nästan alltid någon växt som kan planteras.