Beroende på vad man odlar, kan det finnas olika skördetider för olika saker. Om man har ett växthus kan det gå ännu kortare tid mellan odling och skörd.

Om man förkultiverar en planta från frön kan man ofta få en skörd efter ett par månader, men om man istället köper en färdig planta och planterar kan man skörda den direkt och sedan vänta på att den växer till sig igen innan nästa skörd. Så är till exempel fallet med olika örter eller kryddväxter.

Bärbuskar kan mogna lite olika snabbt och får ofta sötare bär ju längre bären får sitta kvar på busken. Jordgubbar och hallon kan ofta mogna till midsommar om vädret är varmt, men då är bären ofta relativt syrliga. Om man låter bären sitta några dagar extra blir de sötare och sötare. Om man odlar blåbär eller liknande kräver dessa betydligt varmare väder, och allra bäst trivs de i växthus. Om man odlar buskarna utomhus bör man vara medveten om att de ger senare skörd än andra bärbuskar.

När det gäller fruktträd kan också dessa ge skörd olika snabbt. Många äppelträd har till exempel äpplen som mognar på sommaren, medan andra sorter först mognar under hösten eller till och med på vintern när den första snön lagt sig. Det gäller att ta vara på frukten när den mognar, och innan fåglarna hinner gå illa åt den. Päronträd kan även de, ge skörd på lite olika tider men det vanligaste är att de kan skördas på sensommaren.

Körsbärsträd av olika sort ger ofta stor skörd och är sommaren varm kan det finnas skörd tidigt och under lång tid. Det är inte ovanligt att man kan göra första skörden redan i juni, och sedan fortsätta skörda ända fram till september-oktober.

Under vissa år kan det vara mer frukt och bär att skörda än under andra år. Vanligen brukar det gå enligt principen vartannat år. Om man vill skörda mycket frukt bör man alltså inte bli besviken om träden första året inte ger någon större skörd. Året efter blir det så gott som alltid bättre och då får man ofta mer frukt och bär än vad man kan ta tillvara på egen hand.

Att skörda frukter och bär kräver inte några speciella tillbehör. Ett par handskar kan dock vara bra till stickiga hallonbuskar, och såklart något att samla bären i. Om man ska skörda fruktträd kan en plockare av någon sort vara bra, en korg att samla frukten i kan vara effektivt och dessutom kan en stege behövas om frukterna sitter högt upp. Ofta mognar frukterna i trädets topp först eftersom de får mest sol och dessa frukter bör man ta tillvara på snabbt då fåglarna ofta upptäcker dem kort efter att frukten har mognat.