Visste du att trädgårdsbelysning är en riktigt stor trend just nu? Att lysa upp trädgården med rätt typ av belysning har stor betydelse för hur helheten upplevs på tomten. Det är ett stilfullt alternativ till den klassiska dekorationsbelysningen med värmeljus, lyktor och lampor.

En ny trend

Nu går vi mot ljusare tider rent säsongsmässigt, men mörkret håller vid länge. Tidigare har inte belysningen varit direkt prioriterad bland svenska villaägare, vilket känns lite märkligt med tanke på de långa perioder vi har av mörker. Den senaste tiden har dock försäljningen ökat av den här typen av belysning. Fler tycks ha förstått att vackra blomster, träd och bersåer behöver sitt rätta ljus året om. Idag finns det dessutom många smarta alternativ när det kommer till ljuskällor som både är energisnåla och miljövänliga. I inredningsvärlden tycks även trenden när det kommer till utomhusbelysning vara att variera trädgården med ljuskällor som avger olika temperaturfärger. Det ger en stämningsfull och spännande ljussättning året om!

Fixa kablar i god tid

Tipset är att planera din trädgårdsbelysning i god tid innan den mörkare tiden är på ingång och med den även kylan. Att dra kablar och byta ljuskällor utomhus på kyliga höstdagar är inte lika motiverande som att göra det på varmare dagar. Passa därför på att förbereda dina rabatter, bersåer och andra trädgårdsytor med belysning redan nu på våren. Då är det bara att sätta fingret på strömbrytaren framåt september när höstmörkret gör sin entré.

Kombinera det praktiska med skönhet

Att belysa trädgården är så klart ett sätt att göra tomtens olika ytor ännu vackrare att se på samt njuta av dag som kväll. Det betyder dock inte att trädgårdsbelysningen för den delen inte kan vara funktionell. Tvärtom är det smartaste draget att kombinera de praktiska aspekterna med att lysa upp trädgården med de mer skönhetsmässiga aspekterna. Ett par exempel på belysningens praktiska funktion är det faktum att tjuvar oftare håller sig på avstånd med belysta trädgårdar. Istället för att installera en ljuslykta vid garaget kan du sätta belysning i ett närliggande träd – praktiskt smart och så mycket snyggare.

Vilka växter passar bäst för belysning?

Allt handlar om hur din trädgård ser ut rent visuellt, men även hur den är planerad. Du bör alltid göra en skiss innan själva installationen eller monterandet av ljuskällor tar vid. Ett stående tips är att fokusera på de gröna växter som lever året om eftersom de passar extra bra att belysas då de utseendemässigt ser likadana ut oavsett årstid. Rabatter som exempelvis har färgstarka blomster under den varmare årsperioden, kan bäst belysas genom att rigga ljuskällor vid en närliggande vägg. Då får belysningen en stilfull funktion när blomstren blommar lika väl som trädgården och huset blir upplyst höst- och vintertid.