Folk har komposterat i alla tider och från den sekund som jordbruk blev den viktigaste näringskällan har många experiment utförts. Att hitta metoder som garanterade god skörd blev en fråga om liv och död och med sin nyfikenhet och underfundighet lyckades människan snart hitta bra sätt att nära marken. I varje egyptiskt, grekiskt och romerskt samhälle fanns någonting som kallades dynghögar där allt från vissna blad och överblivna matrester hamnade i sällskap med avföring från människor och djur.

Så småningom började jordbrukare inse att det fanns vissa kombinationer av produkter som fungerade bättre än andra och snart hade man lärt sig att så kallad varmkompostering (köksavfall) och kallkompostering (trädgårdsrester) verkade på lite olika vis. Det ledde i sin tur till att komposteringsmetoderna blev allt fler och specialiserade, varför innovativa personer i avlägsna Asien uppfann den metod som kallas Bokashi. Genom att skaffa ett bokashi startkit kan du snabbt börja ta till vara på nästan allt ditt hushållsavfall och omvandla det till rena ambrosian för din trädgård.

Rusta dig rätt

Trots att Bokashi är ett japanskt ord för något som tynar bort eller blir till en skugga anser historiker att det var i antikens Korea som metoden uppfanns. Principen är enkel: i en väl försluten behållare lägger du hemmets avfall, exempelvis matrester, kaffefilter och äggskal, har i lite EM (effektiva mikroorganismer) och låter vara i ett par veckor. Allting ligger på ett slags galler och längst ner samlas en vätska upp som också är värdefull och som du enkelt kommer åt tack vare en liten kran.

Som med allt här i världen är det viktigt att ha rätt utrustning till det du vill göra. Förutom själva kitet behöver du vissa trädgårdsredskap som handskar, vattenkanna, spade och kratta för att förenkla arbetet och kunna sprida din kompost. När Bokashivätskan, eller -teet som det också kallas, är klart kan du med stor fördel vattna din gräsmatta och din matjord med den så länge du späder ut den ordentligt då den är mycket stark. Det komposterade innehållet i din hink brukar vara klart på ett par veckor och du kan både använda det direkt i marken genom att först blanda det med jord och sedan ha i, eller lägga i din vanliga kompost för att berika den.

Fördelarna med Bokashi är många, inte minst att du slänger färre sopor och kan mata din trädgård på ett mycket smart sätt. Du kan se fram emot goda skördar, samtidigt som du gjort ditt hushåll extra hållbart och effektivt.