Även om man bara har en liten uteplats där man läser tidningen måste gräset klippas om sådant finns. Om man inte klipper gräset blir det snabbt högt och däri trivs både fästingar, ormar och andra djur man helst vill undvika.

Om gräsmattan är liten kan det räcka med en lite handdriven gräsklippare som inte behöver bensin eller liknande. Det finns i dag också många mindre, eldrivna klippare som kan vara bra alternativ. Det kan också räcka med en trimmer som drivs på el, batteri eller bensin. Denna kan också vara mycket effektiv om man har en gräsmatta som sträcker sig ända fram till en husvägg eller liknande.

Om man har en häck på tomten kan den också behöva klippas till eller formas då och då. För detta behövs en bra häcksax. Med den kan man enkelt klippa bra form på häcken. Det finns också elektriska häcksaxar som klipper häcken snabbt och enkelt. Dessa har ofta en lång kniv som lätt kan klippa raka kanter på häcken. Men en mindre sax blir det ofta lite ojämnt. Det är enkelt och roligt att klippa häck och om man råkar göra fel växer den snabbt tillbaka igen.