Om man har ett hus tillhör ofta en större eller mindre trädgård. Beroende på hur denna ser ut kan det krävas olika typer av underhåll och arbete för att trädgården ska se bra ut. Det finns dock olika metoder man kan ta till för att arbetet ska bli lite enklare.

Maskiner istället för handkraft

Ett av de kanske enklaste sätten att göra trädgårdsarbetet på är att använda olika maskiner istället för handkraft. Tidigare klippte man till exempel häcken med en handdriven häcksax, gräsklipparen var handdriven och saker transporterades med hjälp av en skottkärra. För det första tog detta en hel del tid, och för det andra är risken att skada sig extra stor. I dag behöver man till exempel inte skotta snö med en skyffel längre, utan det kan vara klokt att införskaffa en snöslunga om mycket snö på stor yta behöver skottas undan.

När det gäller bevattning behöver man inte gå runt med vattenkannan. Istället kan man lätt ta med sig hela vattenslangen, eller installera vattenspridare där det behövs. Det är också enkelt att kunna transportera saker med hjälp av en fyrhjuling eller ATV. Om man har en stor gräsmatta kan man också använda sig av en ATV klippare och andra tillbehör för att hålla gräsmattan i gott skick.

Gör rätt arbete vid rätt tidpunkt

För att underlätta arbetet ytterligare kan det vara en bra idé att välja rätt tid att utföra olika arbeten på. Det kanske inte är så bra att klippa gräset när snön fallit, eller klippa träden när de är fulla av frukt eller löv. Man bör se till att göra en höststädning, samt en vårstädning av trädgården för att den verkligen ska var i ordning. Under vårstädningen kan det vara bra att klippa gräset efter vintern, och se till att eventuella raserade trädgrenar och liknande tas bort. Det kan vara smart att ta en dag och elda upp gamla löv och större grenar som inte kan läggas på komposten. Detta görs lämpligen under våren när det fortfarande är blött i marken. Då är risken inte så stor att en eld sprider sig.

Under hösten bör man se till att plocka bort trädgårdsmöbler, vattenslangar och eventuella redskap som stått ute under sommaren. Om man väntar för länge med detta kan höstregn och fallna löv gå hårt åt sakerna.

Att hjälpas åt

Ofta kan det vara både roligare och enklare att hjälpas åt med trädgårdsarbetet. Familjen kan till exempel planera in en helg när de gör i ordning allt inför kommande säsong. De vuxna kan använda vassa verktyg eller sköta elden, medan barnen kan hjälpa till och kratta löv, bära grenar med mera. Det är också mysigt att vid dagens slut samlas runt elden och grilla korv eller något annat gott.