Uttrycket ”gröna fingrar” innebär att man är en hejare på trädgårdsskötsel. Frågan är om man har det som en infödd egenskap eller om man kan utveckla den med tiden. En del tycker nämligen att trädgårdsarbete är ungefär lika kul som att deklarera medan andra har detta som ett brinnande intresse. Men vad innebär gröna fingrar egentligen i en mer detaljerad förklaring?

Viljan att älska växter

En människa som har rykte om sig att ha gröna fingrar är inte bara någon som tycker om att påta i trädgården. Det är framför allt en person som ser en glädje i att lära sig allt om växter och blommor. Nyfikenhet, motivation och speciellt en stor dos med tålamod krävs för den som vill utveckla egenskapen att ha gröna fingrar. Dock är den allra viktigaste delen intuition. Alla människor besitter den egenskapen men de allra flesta bortser från den och låtsas att den inte existerar. Med gröna fingrar menar man också att intuitions-biten som är så viktig när det handlar om växter, är i mångt och mycket ganska utvecklad.

Ett bra exempel på detta är när man läser en instruktionsbok eller en manual av olika slag om hur man exempelvis odlar frön och växter på vissa sätt. Visst kan man följa instruktionerna punkt för punkt, men finns det inte en smula intuition och inlevelseförmåga i hur växterna lever och hur fröna vill gro, så är det en stor risk att resultatet i alla fall inte blir lika bra. En person med riktigt gröna fingrar behöver inte ens läsa igenom manualerna – han eller hon vet precis hur fröna ska och vill ha det i jorden samt hur, när och var de ska planteras.

Arbeta med blommor och växter

Intuition kan man dock utveckla och även om vissa är naturbegåvningar så kan även en gröngöling bli en intuitiv person med tiden. Detta är en viktig egenskap om man vill arbeta som florist. Trots omfattande studier så är känslan och inlevelsen i grund och botten det viktigaste för att få blommor och växter att trivas. Det räcker således inte bara med att betrakta blommor och buketter genom euroflorist rabattkod hos Kampanjjakt för att komma underfund med hur blommornas skönhet har uppkommit och hur väl de trivts innan de blev plockade. Dock kan en blomsterbukett vara nyckeln till många andra saker i livet.

Observera och lär

Att dra lärdom och lägga saker på minnet bidrar till stor del att även intuitionen förbättras och just när det kommer till blommor och växter så är observation och anteckningar mycket viktigt. Övning ger färdighet och var inte rädd för att misslyckas med växthanteringen i början. Som en summering av artikeln vågar vi alltså påstå att alla kan få gröna fingrar med lite träning och känsla, även om vissa faktiskt är födda med denna egenskap.