Om din trädgård behöver ansas och städas, men du har svårt att utföra momenten själv, så kan det vara dags att anlita en arborist som beskär grenar, träd och rensar upp i trädgården. Detta kan vara minst sagt behändigt inför försäljning när du vill ha ut så mycket som möjligt för ditt hus. En fin och välskött trädgård kommer att få vilken mäklare som helst att bekräfta att du garanterat får köparen på fall. Det blir också lättare att lägga ut huset på försäljning hos en Fastighetsbyrå i Stockholm, eftersom det i vår huvudstad är hård konkurrens om köpare och fina hus.

En arborists yrkesroll

En arborist eller träkirurg (tree surgeon som det roligt kan kallas på engelska) ser till att beskärningen sker under säkra former och att träden inte faller ned på fel sätt och orsakar skada på människor och hus. En yrkesman av denna sort är också expert på att avlägsna stubbar (stubbfräsning) och annat krafs som ligger eller befinner sig i trädgården och kan vara störande moment. Dock är det inte arboristens ansvar att göra finslipningen i trädgården, även om vissa firmor som också hyr ut arborister, kanske också erbjuder trädgårdshjälp av annat slag. Tack vare utförandet, hanteringen av motorsågar och maskiner slipper du ge dig på svåra moment själv och kan sedan finputsa din trädgård utefter egna önskemål och behov.

När du anlitar en arborist, är det viktigt att du begär att få se dennes certifiering så att du inte står där med en trädgård som ser ut som hej-kom-och-hjälp senare. Huvudkunskaperna en arborist besitter är trädfällning, plantering av träd samt vård av dessa. Således kan denna person komma väl till pass om din trädgård har flera träd eller buskar av större genre, som exempelvis fruktträd och liknande. Fruktträd som är i gott skick kan få värdet på ditt hus att öka markant.

Kostnad för en arborist

Priset för att anställa en yrkeskunnig arborist kan variera, men fördelen är att arbetena omfattas av RUT-avdraget. I priset kan det ingå eller inte ingå bortforsling av träd och grenar och detta görs upp i samband med offerten. Är det endast mindre grenar kan du ta dig an dessa själv och kompostera eller dylikt, men rör det sig om stora stammar gör du bäst i att låta arboristen forsla bort dem.

Bor du i en större stad kan prisklassen bli högre, men det finns dem som betalat så lite som 1000 kronor för lite trimning av träd eller buskar, och andra där priset har upp gått till 20-30 000 kronor för ett mer omfattande arbete. Se alltid till att kolla upp prissättningen hos flera firmor innan du tackar ja, samt läsa på om företagets omdömen och recensioner online. En certifiering hos en arborist är som sagt det allra viktigaste att kolla upp.