Oavsett du planerar att göra om eller anlägga en helt ny trädgård är det en hel del att tänka på. Både för att få ett bra resultat men även för att få det effektivt och till ett ekonomiskt hållbart pris. Här kommer en artikel med några bra tips och idéer för dig som har trädgårdsdrömmar!

Ge dig själv trädgårdsinspiration

Sök på nätet, kolla i trädgårdstidningar, klipp ut bilder och samla i en scrapbook eller gör ett idékollage. Detta för att inspireras och få en förnimmelse av vilken typ av trädgård du är intresserad av att anlägga. Det är viktigt att huset och trädgården harmoniseras med varandra. Ett funkishus byggt under tidigt 70-tal kommer inte att skapa en enhetlig harmoni men en gammal, engelsk lantlig trädgård

i romantisk stil. Modernare hus behöver en trädgård som överensstämmer med husets arkitektur och former. Ett äldre hus kan mycket väl passa för en lantlig, charmig och ängsliknande trädgård. Det är också viktigt att trädgården följer husets själ och inte tvärtom. Låt huset styra din utformning av trädgården, det ger oftast vackrast resultat.

Planera och ta hjälp

När ni fyllt er med inspiration, idéer och trädgårdsplaner blir nästa steg att skissa upp era planer på ett ark. Tänk även på att ha platser för lek, avslappning och matplatser för sommarmåltiderna utomhus! Varje plats skall väljas med tanke på väderstreck, soltimmar och vind. Välj ven växter som överensstämmer med naturens väder och årstider. Att anlita en trädgårdsarkitekt kostar förstås en del pengar. I synnerhet om denna skall anlitas för att göra hela trädgårdsprojektet. Om ekonomin inte räcker till – låna pengar och ta hjälp av ett proffs. Det är oftast väl värd pengarna att ta hjälp av ett profffs inom trädgård.

Former och Färgsättning

En sak som gäller för både trädgård och hus är färgsättningen. Var omsorgsfull med att skapa rätt form och färgsättning – det kommer att lyfta både hus och trädgård till nya höjder. Beakta husets, dess stil och omgivningar. Genom att exempelvis måla dörren i en mörkare färg eller en helt annan färg än staketet – kan skapa en helt annan karaktär på både huset och trädgården. Utformningarna på häckar, passager, träd och buskage har en stor effekt på trädgårdens helhetsintryck och även på vilket sätt de följer husets form och arkitektur.

Anlägga en trädgård

Ta in en stor mängd olika offerter från olika leverantörer, trädgårdsanläggare och trädgårdsarkitekter. Det kommer löna sig att jämföra, pris kvalité och service. Ta även med och beakta rekommendationer från goda vänner eller släktingar. Glöm inte att alla kontrakt som görs upp bör innehålla ett vites belopp vid brytande av leveranser, slutdatum för genomförande och etc. Glöm inte bort att en hel del anläggning och förberedande arbete kan göras av er själva. Hyr en minigrävare för en dag och förbered inför kommande trädgårdsarkitekt. Rensa och städa upp!