Det finns flera bra tips om hur man kan underlätta trädgårdsarbetet och göra det roligare. Det är till exempel mycket viktigt att se till att man skaffar rätt verktyg för trädgården och att verktygen verkligen passar den som ska använda dem. En gräsklippare ska till exempel inte ha för högt handtag, trimmern ska vara lagom lång och handtaget på sekatören måste passa i handen. Med rätt verktyg går det snabbare och enklare att utföra arbetsuppgifterna.

Om man tycker att det är jobbigt att rensa ogräs eller liknande kan det vara en god idé att plantera marktäckande växter mellan de finare plantorna. Då breder de ut sig över marken så att ogräset inte kan komma upp. Man kan också med fördel täcka jorden med täckbark eller grus som gör rabatten lite vackrare och mer stilren.

Det finns några saker man kan göra för att spara in på tid och arbete. Man kan till exempel låta organiskt material som löv och ris ligga kvar i rabatter och på så sätt ge skydd mot frost och kyla. Om materialet är finfördelat bryts det också ner och ger massor av näring till växterna.

Om det spås bli mycket snö kan det vara bra att binda upp höga växter, eller mycket känsliga växter som kan brytas av om de blir nedtyngda. Det är också viktigt att man ser till att inte snö kan förstöra eventuella växthus eller liknande.

Man kan också underlätta matning av småfåglar, en sak som är mycket vanlig under vintertiden. Om blommornas naturliga fröställningar får sitta kvar kan fåglarna få näring av dessa så länge de inte är mögelskadade. Annars kan fröautomater eller talgbollar vara mycket bra alternativ.

Det finns alltså en hel del man kan göra för att underlätta trädgårdsarbetet, oavsett om man har en stor eller en liten trädgård.